skip to Main Content

Η ιστορία ενός Μονόφθαλμου Σάββατο 17 Ιουλίου στις 21.30 Βράχος Λ.Αιδηψού

Kyklopas 2 13Edipsos_35x50

Δελτίο Τύπου

Καλοκαίρι 2021-Περιοδεία στην Ελλάδα

«Η ιστορία ενός μονόφθαλμου»

Μια μουσικοθεατρική παράσταση

με ζωντανή μουσική για όλη την οικογένεια!

 

Η θεατρική ομάδα “TheYoungQuill” παρουσιάζει την μουσικοθεατρικήπαράσταση «Η ιστορία ενός μονόφθαλμου» σε σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου. Το έργο είναι βασισμένο στην ενδέκατη ραψωδία της Οδύσσειας του Ομήρου και στον “Ερωτικό Πολύφημο” του ποιητή Θεόκριτου του Συρακούσιου. Ερμηνεύουν δύο μουσικοί και τέσσερις ηθοποιοί.

Η παράσταση απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και η πρεμιέρα της θα γίνει στα Λουτρά Αιδηψού στις 17 Ιουλίου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει το ταξίδι σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Περιγραφή Παράστασης

O Κύκλωπας Πολύφημος – που στην παράσταση εμφανίζεται με τη μορφή μίας γιγάντιας μαριονέτας -διηγείται στην αγαπημένη του Γαλάτεια τη συνάντηση του με τον πολυμήχανο Οδυσσέα, και όπως εμείς ακούμε την ιστορία του, ο μονόφθαλμος ήρωας την ξαναζεί όλη από την αρχή! Μεταβαίνουμε στον κόσμο του μύθου!

Ο θίασος αποτελείται από ηθοποιούς και μουσικούς που δημιουργούν μία ενδιαφέρουσα σκηνική συνθήκη αλληλεπίδρασης μεταξύ τους η οποία εμπεριέχει χορό, ζωντανή μουσική και τραγούδι. Γύρω από τον Οδυσσέα περιστρέφονται από τους συντρόφους του στην μακρόχρονη περιπέτειά του μέχρι τα κριάρια του Κύκλωπα και όλοι μαζί συνθέτουν μία πολύ πρωτότυπη απεικόνιση της ιστορίας του Κύκλωπα Πολύφημου και του πολυμήχανου Οδυσσέα, που όλοι γνωρίζουμε.

«Η ιστορία ενός μονόφθαλμου» είναι επενδυμένη μουσικά με κρουστά, λαούτο και ακορντεόν, που ακούγονται ζωντανά σε όλη τη διάρκειά της παράστασης και αυτό την καθιστά ακόμη πιο ατμοσφαιρική, της προσθέτει έναν ιδιαίτερο ρυθμό και της προσδίδει έντονη κίνηση.

Τα διαλογικά μέρη τα ακούμε αυτούσια από το κείμενο της ραψωδίας της Οδύσσειας, ενώ η αφήγηση του Κύκλωπα αποτελείται από αποσπάσματα του ποιήματος του Θεόκριτου που συνέθεσε με αφορμή τον ομηρικό μύθο. Στο τέλος της ιστορίας, ο Κύκλωπας απευθύνεται στη Γαλάτεια, την κόρη του Νηρέα, φοβούμενος ότι εκείνη θα απαρνηθεί τον έρωτα του λόγω της ασχήμιας του.

Ο πόθος του Πολύφημου για τη Γαλάτεια, συνοδοιπορεί απόλυτα με τον πόθο του Οδυσσέα για νόστο.

Η παράσταση πραγματεύεται τη βία, την ύβρι, τη φιλοξενία, την απομόνωση (σημείο των καιρών λόγω της πανδημίας) και την αγάπη που μας απασχολεί αέναα.

Η ελληνική μυθολογία, πρώτη ανέδειξε τα βαθιά ερωτήματα που αφορούν την ύπαρξή μας. Ο Πολύφημος, έχει περάσει στη μνήμη μας σαν ένα τέρας με αντικοινωνική συμπεριφορά αλλά δεν παύει να διαθέτει και χαρακτηριστικά του σύγχρονου ανθρώπου. Η δική του εκδοχή της ιστορίας, γοητεύει και γεννά προβληματισμούς γύρω από  τις διαχρονικές έννοιες του θύτη, του θύματος και της Θείας Δίκης.

Συντελεστές:

Θεατρική μεταφορά: Ομάδα TheYoungQuill

Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου

Σύνθεση μουσικής: Αλεξάνδρα Μικρούτσικου

Εικαστική εγκατάσταση & Ενδυματολογική επιμέλεια: Αλέγια Παπαγεωργίου

Χορογραφία: Χρυσηίς Λιατζιβιρή

Σχεδιασμός φωτισμού: Κωστής Μουσικός

Ερμηνεύουν:

Χριστίνα Κωστέα (Κύκλωπας), Τάσος Λέκκας (Οδυσσέας), Κώστας Κουτρούλης (Σύντορφος Α), Τρύφωνας Ζάχαρης (Σύντροφος Β), Άγγελος Αγγέλου (σολίστ λαούτου & Σύντροφος Γ), Αλεξάνδρα Μικρούτσικου (ακορντεόν & Σύντροφος Δ)

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Γραφιστικός σχεδιασμός: Σεβαστιάνα Κωνστάκη

Διεύθυνση παραγωγής: Όλγα Γουναρά

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top