Γίνε εθελοντής αιμοδότης. Αξίζει! 14/06/2023 Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη
Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εορτάζεται στις 14 Ιουνίου διεθνώς, έχει σαν στόχο να τιμήσει τον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη για την ανιδιοτελή προσφορά του. Η επιλογή της εν λόγω ημέρας δεν είναι τυχαία, αλλά έγινε ως ένδειξη τιμής και ανάμνησης της ημέρας που γεννήθηκε ο Karl Landsteiner, ο Γερμανός γιατρός, που ανακάλυψε τις Ομάδες Αίματος του πρώτου αντιγονικού συστήματος ΑΒΟ το 1901 και τιμήθηκε για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη με το βραβείο Nobel. Οι εθελοντές αιμοδότες στηρίζουν με την ευαισθησία τους και την κοινωνική προσφορά τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται αίμα και αξίζουν τον θαυμασμό μας!
Η απουσία τεχνητών υποκατάστατων του αίματος καθιστά την προσφορά του τεράστιας σημασίας για την ιατρική και τον άνθρωπο. Για τον λόγο αυτό, σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής των συστημάτων υγείας παγκοσμίως είναι η συστηματική ενημέρωση και προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών, ώστε να εξασφαλίζονται επαρκή αποθέματα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών.
Η σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας φάνηκε και την περίοδο της καραντίνας, όταν ο φόβος του νέου κορονοϊού απέτρεψε πολλούς εθελοντές αιμοδότες από την καθιερωμένη προσφορά τους, με αποτέλεσμα να προκληθεί ανησυχία σε πολλές χώρες, οι οποίες απεύθυναν έκκληση προς το κοινό για προσφορά αίματος.
Και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) της χώρας μας έπραξε ομοίως, καλώντας τους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. «Να μην αφήσουμε καμία ζωή να κινδυνέψει. Να πολεμήσουμε τον πανικό με σωστή πληροφόρηση. Να είμαστε εκεί για τον άλλο στα εύκολα και στα δύσκολα», τόνιζε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το ΕΚΕΑ.
Γιατί πρέπει να δίνουμε αίμα
Η αιμοδοσία αποτελεί «δώρο ζωής» για πολλούς συνανθρώπους μας.
Συγκεκριμένα, ανάγκη για αίμα έχουν μεταξύ άλλων:
- Άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο και χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις.
- Γυναίκες που έχουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως έκτοπη κύηση και αιμορραγία πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά την γέννα.
- Άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί σοβαρά σε κάποιο ατύχημα.
- Άτομα που υποβάλλονται σε εγχειρήσεις.
Τι πρέπει να γνωρίζει ο εθελοντής αιμοδότης
Κάποιες σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει ο εθελοντής αιμοδότης για το πριν και το μετά, αλλά και για τη διαδικασία της αιμοδοσίας:
- Θα πρέπει να έχει φάει ένα ελαφρύ γεύμα 3 με 4 ώρες πριν δώσει αίμα.
- Την ημέρα της αιμοδοσίας θα πρέπει να πιει πολλά υγρά πριν και μετά τη διαδικασία.
- Η διάρκεια της αιμοδοσίας είναι περίπου 10 λεπτά. Σε αυτόν τον χρόνο ο εθελοντής αιμοδότης δίνει περίπου 450 ml αίμα με το οποίο μπορούν να σωθούν μέχρι και 3 ζωές!
- Μετά την αιμοδοσία, ο εθελοντής αιμοδότης θα πρέπει να περιμένει όσο χρόνο χρειάζεται πριν φύγει από τον χώρο. Οι περισσότεροι αιμοδότες δεν αναφέρουν καμία ενόχληση εάν τις επόμενες τέσσερις ώρες καταναλώσουν αρκετά υγρά. Λίγοι άνθρωποι αισθάνονται μία μικρή αδυναμία και λιγότεροι αναφέρουν τάση προς λιποθυμία. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία. Κάτι αλμυρό (φρυγανιά, τυρί) και μία πορτοκαλάδα θα τον βοηθήσουν να αισθανθεί καλά.
- Αφού φύγει από τον χώρο, θα πρέπει να φροντίσει να κρατήσει τον επίδεσμο στο χέρι καθαρό και στεγνό μέχρι να σταματήσει να βγάζει αίμα.
- Πρέπει να αποφεύγει να σηκώνει βαριά αντικείμενα με το συγκεκριμένο χέρι.
Ποιος μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης
Σύμφωνα με το ΕΚΕΑ μπορείς να δώσεις αίμα εάν:
- Είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών. Μπορείς, σε ειδικές περιπτώσεις και εφόσον ο ιατρός το επιτρέπει, να δώσεις αίμα εάν είσαι 17 ετών ή πάνω από 65. Μάθε λεπτομέρειες.
- Ζυγίζεις πάνω από 50 kg. Στις περισσότερες περιπτώσεις εάν είσαι κάτω από 50 kg, μπορεί να μην είναι ασφαλές να προσφέρεις αίμα.
- Είσαι υγιής. Το αίμα από έναν άρρωστο άνθρωπο ή κάποιον που παίρνει φάρμακα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για αυτόν που θα το πάρει. Δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις αίμα εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, ή εάν είχες κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία η κάποια αιμορραγική διαταραχή. Εάν έχεις ερωτήσεις για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα που παίρνεις, επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας.
- Έχεις ασφαλή τρόπο ζωής. Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες δεν καθιστούν τον τρόπο ζωής σου ασφαλή. Για την δική σου ασφάλεια δεν μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός ή εάν κάνεις κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα.
- Είσαι αποφασισμένος να βοηθάς τους άλλους. Τόσο απλά.
ΠΗΓΕΣ
www.ekea.gr
www.eody.gr