skip to Main Content

Ο Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού έχει πληθυσμό περίπου 21.000 κατοίκους ο οποίος κατά τους θερινούς μήνες υπερδιπλασιάζεται. Η έκτασή του είναι περίπου 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με πάνω από 50 οικισμούς, με δεκάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, με εκατοντάδες χιλιόμετρα δημοτικών και αγροτικών δρόμων, με δεκάδες χιλιόμετρα ρεμάτων και χειμάρρων σε κάθε Δημοτική Ενότητα.

Τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου μας, συλλέγουν και εναποθέτουν στο ΧΥΤΑ περίπου 10 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων κάθε χρόνο.

(Να σημειωθεί ότι κατά τους θερινούς – τουριστικούς μήνες ο όγκος των απορριμμάτων υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες)

Η διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων είναι δύσκολη, επίπονη και αρκετά δαπανηρή. Μόνο για την εναπόθεση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ ο Δήμος μας πληρώνει πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Τα τελευταία χρόνια και παρά τη σοβαρότατη μείωση του προσωπικού (λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας) οι προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από τους εργαζομένους όσο και από τη διοίκηση του Δήμου είναι τεράστιες. Οι προσπάθειες όμως αυτές, δεν θα είναι ποτέ από μόνες τους αρκετές για να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα εάν εμείς οι δημότες δεν τηρούμε καθημερινά κάποιους απλούς κανόνες. Ακολουθούν μερικοί από τους κανόνες αυτούς.

1. Συσκευάζουμε τα απορρίμματα σε μεγάλες πλαστικές ανθεκτικές σακούλες, τις οποίες οφείλουμε να δένουμε καλά με σχοινί. (οι μικρές σακούλες που μεταφέρουμε τα ψώνια μας από τα Super markets είναι ακατάλληλες για το σκοπό αυτό).

2. Βγάζουμε τα οικιακά απορρίμματα το βράδυ της προηγούμενης της αποκομιδής ημέρας. Τοποθετούμε τις σακούλες μέσα στους κάδους αποκομιδής και όχι έξω από αυτούς και κλείνουμε πάντα το καπάκι του κάδου.

3. Να μην τοποθετούμε μέσα στους κάδους ογκώδη, αιχμηρά, εύφλεκτα απόβλητα, αδρανή υλικά που μπορούν να φθείρουν τους κάδους.

4. Δεν αφήνουμε τις σακούλες έξω από την πόρτα μας ή κρεμασμένες στα κάγκελα της αυλής μας.

5. Απορρίπτουμε στους μπλε κάδους μόνο ανακυκλώσιμα υλικά (μέταλλα, γυαλί, πλαστικά, χαρτιά). Συγκεκριμένα τα χαρτοκιβώτια οφείλουμε πρώτα να τα τεμαχίσουμε ή να τα συμπιέσουμε ώστε να μειωθεί ο όγκος τους.

6. Δεν μετακινούμε τους κάδους από την καθορισμένη θέση που είναι τοποθετημένοι. Οι κάδοι αποτελούν περιουσία του Δήμου και σε αυτόν ανήκει η αποκλειστική ευθύνη για τον τρόπο χρησιμοποίησης και τοποθέτησής τους.

7. α)  Τα ογκώδη αστικά απόβλητα  (έπιπλα, στρώματα κ.λ.π.),
β) τα προϊόντα κηπευτικών εργασιών ( φύλλα, χόρτα κ.α.)  τα οποία τα τοποθετούμε σε πλαστικές ανθεκτικές σακούλες δεμένες καλά με σχοινί ή σύρμα,
γ) τα υπόλοιπα κοπής δένδρων, θάμνων, (κλαριά κ.λ.π) τα οποία τα συσκευάζουμε σε ελαφριά δεμάτια, δεμένα κι αυτά με ανθεκτικό σχοινί ή σύρμα,

ΔΕΝ επιτρέπεται να εναποτίθενται μέσα ή δίπλα στους κυλιόμενους κάδους απορριμμάτων, ή σε άλλους κοινόχρηστους χώρους. Δύναται να παραλαμβάνονται από συνεργεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας και αφού προηγηθεί απαραίτητα τηλεφωνική επικοινωνία, όπου και θα διευκρινιστεί η ποσότητα, η ημέρα, η ώρα και το σημείο αποκομιδής.

8. Οι ιδιοκτήτες ή χρήστες οικοπέδων οφείλουν να τα καθαρίζουν και να τα αποψιλώνουν, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες που είναι αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

9. Απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, αποθηκεύονται προσωρινά σε containers, και απομακρύνονται με ευθύνη και δαπάνη του ιδιοκτήτη.

10. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – ξενοδοχεία – πολυκαταστήματα να χρησιμοποιούν ατομικούς ιδιόκτητους τροχήλατους κάδους, συμβατούς με τα απορριμματοφόρα του Δήμου και να τους τοποθετούν σε χώρο εντός της επιχείρησής τους. Οι κάδοι να τοποθετούνται λίγο πριν την διέλευση του απορριμματοφόρου μπροστά από την επιχείρησή τους και κατόπιν να αποσύρονται.

11. Βιοτεχνίες, συνεργεία και άλλες μονάδες παραγωγής που παράγουν απόβλητα από την παραγωγική τους δραστηριότητα, είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των αποβλήτων αυτών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και με δικές τους δαπάνες.

12. Δεν επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων σε δημοτικούς (κοινόχρηστους ή μη) χώρους, με σκοπό την μακροχρόνια στάθμευση ή την εγκατάλειψή τους. Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να τα απομακρύνουν σε 45 ημέρες από την επικόλληση του ειδικού σήματος, αλλιώς ο Δήμος εφαρμόζει τη διαδικασία του Π.Δ. 116/2004, σύμφωνα με την οποία τα οχήματα αυτά περιέρχονται στην κατοχή του.

Back To Top