Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, 1-7 Νοεμβρίου 2024
Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (ΠΕΜΘ) -World Breastfeeding Week (WBW) έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Συμμαχίας Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) και γιορτάζεται κάθε χρόνο από 1 έως 7 Αυγούστου από το 1992 (στην Ελλάδα κάθε 1-7 Νοεμβρίου, από το 1996). Η εν λόγω δράση υποστηρίζεται από τη UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και από τα Υπουργεία Υγείας σε πολλές χώρες. Αποτελεί μια εκστρατεία η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας σε θέματα που σχετίζονται με τον μητρικό θηλασμό και την προαγωγή του, στοχεύοντας στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο ΠΟΥ για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό στο 50% των βρεφών έως το 2025.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι:
«Κλείνοντας το Κενό: Υποστήριξη Θηλασμού για Όλους»
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού για το 2024 επικεντρώνεται στην ανάγκη βελτίωσης της υποστήριξης του μητρικού θηλασμού για τη μείωση των ανισοτήτων που υπάρχουν στην κοινωνία μας, με ιδιαίτερη έμφαση στον μητρικό θηλασμό σε περιόδους έκτακτης ανάγκης και κρίσεων. Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό αναφέρει ότι:
Η μειωμένη υποστήριξη στη θηλάζουσα, κατά την πρώτη κρίσιμη εβδομάδα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις προθέσεις της μητέρας για θηλασμό.
● Η ανεξέλεγκτη δωρεά υποκατάστατων μητρικού γάλακτος κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστατικών, σε άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές και καθαρό νερό, θέτει τα βρέφη και τα μικρά παιδιά σε υψηλότερο κίνδυνο υποσιτισμού και θνησιμότητας.
● Η προστασία, η προώθηση και η υποστήριξη του μητρικού θηλασμού έρχονται αντιμέτωπες με τις ανισότητες που εμποδίζουν την αειφόρο ανάπτυξη.
Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να λειτουργήσει ως εξισωτικός παράγοντας στην κοινωνία μας και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν πρόσβαση στην υποστήριξη και την ευκαιρία να καρπωθούν τα οφέλη του μητρικού θηλασμού. Είναι σημαντικό να μην μένει κανείς στο περιθώριο, ιδίως οι ευάλωτες μητέρες που μπορεί να χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ 2024
Η φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού στοχεύει:
1. Στην ενημέρωση των ανθρώπων για τις ανισότητες που υπάρχουν στην υποστήριξη του μητρικού θηλασμού και την καθιέρωση του
2. Στην εδραίωση του θηλασμού ως εξισορροπητικού παράγοντα για την κάλυψη των κοινωνικών διαφορών
3. Στη συμμετοχή των ιδιωτών και των οργανισμών για την ενίσχυση της συνεργασίας και της υποστήριξης του μητρικού θηλασμού
4. Στην κινητοποίηση για δράσεις σχετικά με την μείωση των ανισοτήτων στην υποστήριξη του μητρικού θηλασμού δίνοντας έμφαση στις ευάλωτες ομάδες
Η «ΑΛΚΥΟΝΗ» είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού το οποίο υλοποιείται από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠ.ΑΝ.Α.Δ.) 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από Εθνικούς Πόρους. Στόχος του προγράμματος είναι η προαγωγή του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας μέσα από δράσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, στην υποστήριξη των μητέρων που θηλάζουν και την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας. Η ανάγκη αποτυπώθηκε στην «Εθνική μελέτη καταγραφής των ποσοστών και των προσδιοριστικών παραγόντων του μητρικού θηλασμού», που κατέδειξε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού. Έτσι παρά το υψηλό ποσοστό πρόθεσης για θηλασμό τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, που φτάνει στο 89%, τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού πέφτουν στο 21% τον πρώτο, 11% τον τρίτο και 0,9 % τον έκτο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ότι ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες ζωής είναι η ιδανική διατροφή για τα βρέφη.